Corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul aniversează 70 de ani
Joi, 12 mai, de la ora 19, la Sala Capitol va fi susținut concertul coral aniversar, cu ocazia celor 70 de ani de la înființarea Corului Ion Românu al Filarmonicii Banatul.
Dirijori: Damian Vulpe, Diodor Nicoară, Cornel Groza, Cezar Verlan, Răzvan Rădos, Ciprian Țuțu și Iosif Todea.
În program vor fi următoarele lucrări:
- Hoinic – Tatăl nostru (Dir. Damian Vulpe);
- Ursu – Lino, Leano (Dir. Diodor Nicoară);
- Spătărelu – Floare albastră (Dir. Diodor Nicoară);
- Toduță – Arhaisme (Dir. Cornel Groza);
- Arvinte – Cununa de pe Someș (Dir. Cornel Groza);
- Bruckner – Os justi (Dir. Cezar Verlan);
- P. Șumski – Veselie (Dir. Cezar Verlan);
- Pop – Suită din Țara Oașului (Dir. Răzvan Rădos);
- Barber – Agnus Dei (Dir. Ciprian Țuțu);
- Pașcanu – Suita scurtă/Sârba pe scaun (Dir. Ciprian Țuțu);
- Gjeilo – Ubi caritas (Dir. Iosif Todea);
- M. Goia – Cântec și joc din Maramureș (Dir. Iosif Todea).
Prețul biletelor și programul casieriei pot fi consultate aici:
https://www.filarmonicabanatul.ro
Corul Filarmonicii „Banatul” a fost înființat în anul 1951 și a activat în regim de voluntariat timp de patru ani. Formarea acestui cor a lărgit și a îmbogățit mult sfera repertorială a instituției, el devenind o prezență necesară în viața de concert, fapt pentru care în anul 1955 s-a decis salarizarea coriștilor și stabilirea în mod oficial a ansamblului coral profesionist al Filarmonicii „Banatul”. Pe parcursul acestei perioade, până în 1972, corul a fost pregătit de către Mircea Hoinic. Din vastul repertoriu vocal-simfonic parcurs de acesta amintim Dansurile polovtiene de A. Borodin, Simfonia a IX-a și Fantezia pentru pian, cor și orchestră de L.van Beethoven, Mama lui Ștefan cel Mare de Gh. Dima, Requiem de G. Verdi, oratoriul Anotimpurile de J. Haydn și fragmente din oratoriul Cântarea pădurilor de S. Șoștakovici, lucrare care a marcat debutul oficial al corului pe data de 5/6 noiembrie 1955.
Pe lângă aceste lucrări vocal-simfonice s-a dorit totuși și un program a capella. Acest lucru a devenit realitate atunci când Ion Românu a venit în Timișoara și, fiind numit director al Filarmonicii (1957-1979), a preluat, împreună cu Mircea Hoinic, și responsabilitatea pregătirii corului. Primul program coral propriu-zis a avut loc pe data de 28 martie 1957 – un medalion „Johannes Brahms”, program conceput și dirijat de Ion Românu, iar primul concert coral integral, realizat tot de Ion Românu, a avut loc pe data de 20 iunie 1957.
În 1961, corul Filarmonicii primește vizita primilor dirijori oaspeți – Ion Pavalache (maestrul corului „Gavril Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iași) – colaborare care va dura mulți ani, și bucuresteanul Vasile Pantea. Dintre aceștia, Ion Pavalache și Ion Românu au fost cei care s-au ocupat de pregătirea tânărului dirijor Diodor Nicoara, care în 1969 va prelua conducerea artistică a corului Filarmonicii “Banatul”.
Activitatea maestrului Diodor Nicoara în această ipostază se va desfășura până în anul 2006, cu câteva mici întreruperi: în 1985 Diodor Nicoara este invitat, cu contract, să preia conducerea corului Operei de Stat din Ankara, iar în perioada absenței sale conducerea corului a preluat-o temporar Ovidiu Giulvezan; același lucru s-a întâmplat și în perioada 1990-1992, când implicat în viața parlamentară, Diodor Nicoară a predat pentru scurt timp bagheta dirijorului Damian Vulpe. Acesta a pregătit corul pentru concertul din 25 aprilie 1992, când s-a interpretat Creațiunea de J. Haydn.
Cu toate acestea, Diodor Nicoară a avut o imensă contribuție la dezvoltarea repertorială și la creșterea statutului corului Filarmonicii timișorene: participarea corului la Festivalul național “Cântarea României” au fost încununate cu succese deosebite, el a realizat prima înregistrare românească pe disc a unei liturghii (Casa de discuri “Electrecord” – Liturghia ortodoxă de Gh. Cucu), iar alături de corul de camera Sursum corda înființat în 1992 și care cuprindea o parte din coriștii Filarmonicii, în 1994 și 1995, a fost distins cu medalia de bronz și respectiv de argint la concursul coral de la Vatican. Alături de aceștia a înregistrat și un compact disc – “La Steaua” – care cuprinde 15 piese corale ale unor compozitori români clasici și contemporani.
În 1997, când Diodor Nicoara a început să se gândească la un succesor potrivit, care să fie purtătorul valoroaselor tradiții corale din acest colț de țară, onorate prin maeștrii săi Ion Românu și Mircea Hoinic, reșițeanul Iosif Todea s-a făcut remarcat. De la debutul său (27 noiembrie 1997) și până în 2006, Iosif Todea a dirijat corul Filarmonicii alături și sub atenta îndrumare a maestrului Diodor Nicoara. Din 2006 și până astăzi, bagheta dirijorală a corului îi aparține în exclusivitate maestrului Todea.
În cei peste 60 de ani de activitate, corul “Ion Românu” al Filarmonicii din Timișoara asimilează un impresionant și vast repertoriu atât vocal-simfonic cât și a cappella, din literatura universală și cea românească, și în special din cea bănățeană. O distincție aparte în viața de concert a corului le-au avut portretele compozitorilor români: Filaret Barbu, Vasile Spătărelu, Stelian Olariu, Tudor Jarda, Sabin Dragoi, Iosif Velceanu, Nicolae Ursu, Felicia Donceanu ș.a.