Cosmin Costinaș este laureatul Bega Art Prize de anul acesta
Bega Art Prize, oferit de Kunsthalle Bega, își propune să încurajeze activitatea curatorială, prin premierea anuală a unui tânăr curator român, activ în țară sau internațional.
Apreciat pentru ideile progresive, fluiditate, transparență și pentru interacțiunea observațiilor științifice cu cele personale, Cosmin Costinaș este desemnat, în acest an, de către juriul format din Călin Dan, Liviana Dan și Mihai Pop, drept laureat.
Cosmin Costinaș/1982, Satu Mare, RO/ a studiat istoria și istoria artei la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, România. Din anul 2011 este director executiv și curator la Para Site, Hong Kong. Este directorul artistic al Kathmandu Triennale / 2020 – 2021. A fost curator invitat la Dakar Biennale și Dhaka Art Summit (ambele în 2018) și co-curator la 10th Shanghai Biennale în 2014. Între 2008 – 2011, a fost curator al centrului BAK, Utrecht, Olanda. De asemenea, a fost co-curator al primei Bienale de Artă industrială din Ural, Ekaterinburg, Rusia în 2010 și, între 2005 – 2007, editorul documenta 12 Magazines, Kassel, Germania.
Cosmin Costinaș, la începutul carierei sale, a fost un curator independent care lucra într-un spațiu / România, care nu era centrul lumii artei și nu folosea narativele hegemoniei. Limbajul vizual își propunea însă un discurs internațional. Pleacă într-o lume complexă / Europa, cu multiple regimuri vizuale și multiple principii / cosmografice, estetice / de organizare, pe baze radical diferite. O lume întreagă, cu structuri de putere / cine spune? ce spune? /, peisaje culturale complexe și strategii de decolonizare a artei. Anxietatea momentului este întinsă spre politica adevărului. Cosmin Costinaș folosește o structură intelectuală pentru ce consideră că formează valorile unui curator: datorie, integritate, responsabilitate, comunicare, colaborare, solidaritate.
De pe această platformă începe să lucreze pentru poate cea mai diversă regiune de pe pământ, Asia și Asia de Sud-Est. O regiune cuprinzând monarhii absolute și țări comuniste, toate formele majore de religie, țări excesiv de bogate și țări care nu pot înlătura inegalitatea socială. În concepția lui Cosmin Costinaș, arta contemporană este chemată să dezvolte un alt tip de societate, sa schimbe sensul obișnuit de internaționalitate. Devenit un curator cunoscut, folosește contextul pentru a gândi producția artistică și curatoriatul resurselor pentru decolonizare, transparență, structuri orizontale.
Pentru a forma un univers senin, Cosmin Costinaș amestecă observațiile științifice cu cele personale. Cele mai progresive și radicale idei devin practica contemporană de lucru. Abordarea personală rămâne fluentă, limpede, alertă.
Kunsthalle Bega este un spațiu unde se expune, se discută și se gândește arta contemporană. Kunsthalle Bega este dedicată în special artiștilor tineri, din spectrul local, național și internațional. Interesată estetic și social de platformele teoretice ale muzeelor de artă contemporană, oferă în fiecare an un premiu / Bega Art Prize / unui curator care reușește să schimbe regulile în percepția curatorială. Premiul din acest an este co-finanțat de Centrul de Proiecte Timișoara.
Acțiune culturală realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.