Doi muzeografi timișoreni au publicat un articol într-o celebră publicație de știință

Ionela Slejiuc și Ștefan Popa de la Muzeul Național al Banatului au reușit performanța de a scrie un articol în revista „Anatomical Science International”.
Cercetările arheologice au o importanță foarte mare în cunoașterea culturii și istoriei predecesorilor noștri, iar analiza antropologică a osemintelor identificate în siturile arheologice oferă informații la nivel individual, deslușind puțin din povestea de viață a fiecărui individ. Mai mult decât atât, deseori, aceste informații pot fi de mare folos în contextul medical actual. Astfel, în cadrul unei colaborări dintre Muzeul Național al Banatului și Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie (Universitatea de Vest din Timișoara), a fost analizat cazul unui individ din secolul al V-lea, care prezintă o asociere rară a unor elemente anatomice. Aceste informații pot fi de mare folos în domeniul medical contemporan, în special în chirurgie, unde cunoașterea variațiilor anatomice este foarte importantă.
Articolul publicat în revista Anatomical Science International https://link.springer.com/article/10.1007/s12565-020-00581-9 prezintă un caz rar de prezență concomitentă a mai multor variații anatomice ale atlasului și occipitalului, toate situate pe partea dreaptă a unui individ care prezintă și deformare craniană artificială. Două dintre aceste variații, procesul epitransvers și ponticulus posterior sunt importante datorită poziției în relație cu artera vertebrală pe care pot exercita efecte de compresie care să genereze tulburări ale fluxului sanguin.