Istoria cinemaului povestită tinerilor din scaunul regizorului

Asociația Culturală Oaza are bucuria de a vă invita la evenimentul de deschidere a atelierului de film Istoria cinemaului povestită tinerilor din scaunului regizorului, avându-l invitat pe Cristi Puiu.
Ceea ce ne propune Cristi Puiu cu acest eveniment, este o incursiune subiectivă în istoria cinemaului sub forma unui serial. Vor fi prezentate filme istorice sau filme uitate, genuri și școli de film care au marcat istoria cinematografiei sau au contribuit într-un fel sau altul la formarea sa ca artist.
Desfășurarea evenimentelor este prevăută a fi pe parcursul lunilor mai-iunie și septembrie-noiembrie, odată la două săptamâni, în zilele de vineri și sâmbătă de la ora 17.
Întâlnirile vor avea loc alternativ la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș (Intrarea de pe strada Henri Coandă) și la Casa Artelor (Strada Ep. Augustin Pacha nr. 8).
Proiecțiile vor fi precedate de prezentarea filmelor, a contextului in care au fost alese, fiind urmate de discuții conduse de regizorul Cristi Puiu. Evenimentul se adresează în special tinerilor între 14 și 25 de ani.
Cristi Puiu s-a născut în anul 1967, la București. Începe, în 1992, studii de pictură la École supérieure d’art visuel din Geneva, pe care le abandonează pentru a se înscrie la secția de film. A regizat: Marfa și banii (2001), Moartea domnului Lăzărescu (2005), Aurora (2010), Sieranevada (2016) Malmkrog(2020).
A primit numeroase premii, dintre care amintim trofeul Un Certain Regard in 2005 pentru Moartea Domnului Lazărescu și în 2020 premiul pentru cel mai bun regizor pentru Malmkrog, in sectiunea Encounters, a Festivalului de film de la Berlin.
Oaza este un proiect cultural cu și pentru tineri, care își propune introducerea lor în lumea artelor, înțelegerea sensului artei în cetate. De ce există arta? Cine are nevoie de ea? Şi îi este ea necesară cuiva, cu adevărat?
…este extrem de clar că scopul oricărei arte, […], este acela a-şi explica sieşi şi celor din jur, de ce trăieşte omul şi care este sensul existenţei sale, de a le explica oamenilor care este motivul apariţiei lor pe această planetă. Şi chiar dacă nu le explică, măcar le pune această problemăNu numai artistul își pune toate aceste întrebări, ci şi cel care receptează arta […] (Andrei Tarkovski)
Evenimentul este organizat de Oaza în parteneriat cu Consiliul județean Timiș, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Flight Festival, cu sprijinul Mandragora și Iadasarecasa, și finanțat de Printopia, Avaelgo și Asociația Firește.