MNB: Scriitorul bănățan Virgil Birou (1903 – 1968), un nume aproape uitat
S-a născut în satul cărăşean Ticvaniu Mare, fiind al treilea fiu al lui Iuliu şi Mariei Birou. Tatăl său era învăţătorul comunei. A mers la şcoală mai întâi în comuna natală, apoi la Dumbrăviţa. Liceul l-a urmat la Lugoj şi la Oraviţa.
În 1924 începe Facultatea de Mine din cadrul Politehnicii din Timişoara, studii pe care avea să le termine în 1930.
Debutează publicistic în 1932 la revista timişoreană Vrerea. Va urma o perioadă extrem de prolifică sub profil publicistic, prin colaborarea cu numeroase publicaţii locale şi naţionale. În paralel, inginerul Virgil Birou lucrează la Serviciul Tehnic al Primăriei Timişoara. În 1936 vine şi o importantă recunoaştere a activităţii sale literare, fiind primit în rândurile membrilor Societăţii Scriitorilor Români (SSR) din Banat. Din 1938 lucrează ca inginer la Uzina Electrică din Timişoara, post pe care îl va ocupa până la sfârşitul vieţii.
Activitatea sa culturală se intensifică odată cu publicarea în 1940 a volumului de reportaje Oameni şi locuri din Căraş. Se ocupă şi cu fotografia, participând şi la concursuri de fotografie. A fost preşedinte al SSR Banat şi membru al SSR Bucureşti.
Din volumele sale, amintim: Oameni și locuri din Căraș; Crucile de piatră de pe Valea Cărașului; Năzuințe și realizări; Oglinda lui Moș Stăvan; Lume fără cer; Drumuri și popasuri bănățene.
Virgil Birou trebuie citit cu dragoste, fiind unul dintre cei care defineşte literatura Banatului de ieri şi de azi.
În imagine, scriitorul Virgil Birou, poetul și publicistul Ioan Stoia Udrea și sculptorul Romulus Ladea, celebrul în epocă Trifoi cărășan, o prietenie născută din apropierea localităților de naștere din Valea Carașului, dar și din idealurile pe care le-au avut privitoare la ridicarea Banatului cultural. Fotografie aflată în arhiva compartimentului Arte Vizuale a MNaB.
Sursa: Muzeul Naţional al Banatului