Pagini corale celebre din creația verdiană la Opera timișoreană
Similar cu istoria Operei din Timişoara, corul de profesioniști al acestei instituții nu poate avea o istorie diferită decât una identică cu întreaga activitate depusă de-a lungul timpului.
Imediat după înființarea Operei în 1946, toate departamentele necesare funcționării au fost înființate pe modelul Operei din Cluj, care timp de câțiva ani au avut la Timişoara stagiuni artistice complete. La fel și corul, format jumătate din coriștii operei clujene rămași la Timişoara spre a înființa noua instituție și jumătate din artiști cooptați pentru calități vocale native.
Hermann Klee a fost primul Maestru de cor, fiind recunoscut și ca un foarte apreciat compozitor, reușind în cel mai scurt timp să pregătească cele mai cunoscute titluri din literatura de specialitate universală, cum ar fi: Aida, Traviata, Madama Butterfly, Cavalleria rusticana, Eva, Tosca, Paiațe, Bărbierul din Sevilla, Rigoletto.
De-a lungul timpului activitatea corului s-a îmbinat perfect într-un tot unitar alături de ansamblul de soliști, orchestră și balet, Opera timișoreană devenind una dintre instituțiile de cultură importante din România, fiind invitați atât în țară cât și în străinătate, onorând cu succes toate așteptările publicului din: Italia, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Qatar, ex-Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria, Elveția atât pentru spectacole sau participări în cadrul a numeroase festivaluri de operă și operetă.
Ca dovadă a profesionalismului acestui ansamblu, condus de Maestra Laura Mare, numeroși soliști care au reputat succese pe marile scene ale lumii, au provenit din cadrul corului Operei din Timişoara: Iuliu Mare, Robert Nagy, Marilena Chirici, Teodora Ciucur, Narcisa Brumar, Mihaela Marcu, Dan Patacă și mulți alții.
Ca urmare a calităților vocale cât și a pregătirii de specialitate s-a dorit ca în cadrul stagiunilor curente, publicul să beneficieze de spectacole corale, fiind prezentate concerte de sine stătătoare cu momente corale celebre. Totodată, mulți coriști au fost invitați să interpreteze roluri principale în spectacolele din repertoriul curent al instituției, recunoscându-se astfel valoarea și înalta pregătire profesională.
Repertoriul Operei din Timişoara cuprinde lucrări de la clasic la contemporan, astfel: marea majoritate a creației lui Verdi, Puccini, Ceaikovski, Lehár, Strauss, Kálmán, Beethoven, Gounod, Wagner, Donizetti, Leoncavallo, Mozart, Musorgski, Bizet, Orff, Schubert, Borodin, Humperdinck, R. Strauss, von Flotow, Fr. Loewe, Bellini, Cilea etc.
Opera timișoreană vă invită vineri, 21 mai, de la ora 19.00 la spectacolul „Pagini corale celebre din creația verdiană” susținut de corul Operei Naționale Române din Timișoara.
Biletele puse în vânzare acoperă 30% din capacitatea sălii de spectacole.
Agenția de Bilete: str. Mărășești nr. 2, 300086 Timișoara, telefon informații: 0256201286
Accesul la spectacole este permis cu respectarea prevederilor privind normele sanitare impuse și se realizează pe la intrarea principală din Piața Victoriei, începând cu ora 18.00.
Bilete online la adresa: Pagini corale celebre din creația Verdiană | | Opera Nationala Romana Timisoara (ort.ro)