Proiectul „Scena din cartier” continuă: concerte de jazz și muzică clasică în dar de Moș Nicolae
Ajuns la jumătatea proiectului, „Scena din cartier” înfruntă limitările impuse de pandemie, ducând muzica interpretată de către artiștii independenți direct în inima cartierelor timișorene. Concertele de jazz, blues și muzică clasică sunt transmise online, primele trupe care au concertat bucurându-se de un succes răsunător: CLAR Band, Leslie Wolf and The Groovemakers, The Skywalkers și Duo Percuție – Amelia Trifu & Philip Goron, au adunat mai bine de 36.000 de vizualizări și peste 400 de distribuiri ale video-urile transmise pe mai multe pagini de Facebook partenere proiectului. Scena din cartier – proiect de intervenție locală adresat muzicienilor locali a căror activitate a fost grav afectată de pandemie – a debutat în 14 noiembrie și se va încheia în 20 decembrie.
Primul weekend din cea mai festivă lună a anului este dedicat jazz-ului și muzicii clasice, propunând două concerte în cartierele votate de către timișoreni pe site-ul proiectului www.scenadincartier.ro
În 5 și 6 decembrie, cartierele Calea Șagului și Cetate găzduiesc concertele susținute de artiști timișoreni de mare calibru, dar și de tinere talente din sfera muzicii clasice.
Proiectul este derulat de Asociația Trib’Art (Tribul Artistic) și beneficiază de o finanțare în valoare de 14.950 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
„Punctul termic” – un concert ce reunește artiști renumiți din lumea jazz-ului și blues-ului timișorean – 5 decembrie, ora 19.00
*Concertul este transmis LIVE din Centrul de Tineret Șagului, Cartier Calea Șagului
Incluși în „liga grea” a muzicienilor timișoreni, cei care vor susține cel de-al cincilea concert pe scena din cartier sunt: Dan Mitrofan (chitară) – unul dintre cei mai prolifici compozitori și ghitariști din tânăra generație a muzicienilor de jazz români, Kühn Toni (claviaturi) – unul dintre puţinii veterani încă activi ai jazzului românesc, Miclauș Victor (bas) – basist excepțional ce acoperă o multitudine de genuri (jazz, blues, pop, rock) și Tavi Scurtu (baterie) – unul dintre cei mai reprezentativi percuţionişti şi producători ai momentului din România.
Fosta centrală termică din Calea Șagului a fost transformată, cu ajutorul voluntarilor din întreaga lume coordonați de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), în centru de tineret ce poate găzdui evenimente culturale. Dovada este concertul chiar concertul „Punctul termic” care este transmis live, pe Facebook, din incinta Centrului de Tineret Șagului.
Cvartetul Timisonic – tinere talente ce oferă în dar de Moș Nicolae un recital de muzică clasică – 6 decembrie, ora 19.00
*Concertul este transmis LIVE din Librăria Cărturești Operei, Cartier Cetate
Cvartetul Timisonic este format din tineri muzicieni care s-au întâlnit cu ocazia proiectului #ScenadinCartier răspunzând apelului lansat de către Tribul Artistic la începutul proiectului, acesta fiind adresat muzicienilor locali a căror activitate a fost grav afectată de pandemie.
Rădulescu Georgiana- Marcela (vioară) – masterandă la University of West London, Vizir Irina (violă) – studentă la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, Călin Petre-Cristian (violoncel) – student la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, Mihăilescu Ioan (pian) – Facultatea de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj sunt muzicienii timișoreni care vor aduce muzica clasică în lumea inedită a cărților din librăria Cărturești Operei, concertând pentru prima oară în această formulă. Programul include cvartetul cu pian scris de Mahler, însă și piese specifice sezonului de iarnă, care completează splendoarea librăriei Cărturești recent deschisă în centrul orașului.
Publicul mai are posibilitatea de a vota 4 cartiere care se pot transforma în scenă timp de o seară! Pe site-ul oficial al proiectului, www.scenadincartier, timișorenii votează cartierele care se pot transforma în scenă timp de o seară.
Cei peste 30 de muzicieni selectați în urma apelului lansat la începutul proiectului vor susține 10 concerte timp de 7 săptămâni, aceste intervenții încheindu-se în 20 decembrie. Harta interactivă, prezentă pe site-ul proiectului afișează topul cartierelor în funcție de voturile timișorenilor, organizatorii optând săptămânal pentru cele două cartiere care au adunat cele mai multe voturi din partea publicului.
Tribul Artistic este o asociație culturală independentă din Timișoara, care dezvoltă și promovează manifestări cultural-artistice prin organizarea de evenimente implementate la nivel național și internațional. Este singura asociație culturală din România membră a European Music Council și International Music Council.
Printre proiectele de referință ale asociație se numără: Romanian Chamber Orchestra (reunește, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestra ale lumii), Eufonia Festival (cel mai important festival de muzică clasică de camera din vestul României), PAVILION (un proiect de educație muzicală dedicat tinerilor și copiilor), Brassy Business (singurul festival adresat instrumentelor de alamă și muzicii specifice acestora).
www.facebook.com/tribulartistic