Semnele Universului tălmăcite de Zoltan Molnar la Muzeul de Artă
Muzeul Național de Artă Timișoara anunță deschiderea expoziției retrospective Zoltan Molnar, Forme și culori – semnele Universului, rod al colaborării cu Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara.
Expoziția face parte din programul pregătit pentru Noaptea Muzeelor (12 iunie) fiind inclus și în agenda Zilelor Maghiare Bănățene.
Pictor și grafician de mare sensibilitate, Molnar Zoltan a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca unde i-a avut ca profesori pe Abody Nagy Bela și Szervaciusz Jeno. A fost dascăl al Facultății de Arte din Timișoara (1963-1972) și grafician al Teatrului Maghiar de Stat Timișoara. Ca urmare, sălile de la parterul Muzeului de Artă expun deopotrivă lucrări de pictură, grafică și afișe ale spectacolelor cărora, în timp, le-a conturat scenografia și promovarea. A creat și artă monumentală, pe care o putem admira azi în Carei, Satu Mare sau Sinaia. Dar numeroase lucrări se află în expoziții de prestigiu din New York, Tel Aviv, din Japonia sau Germania.
În 1968 a participat alături de Grupul 1+1+1 la expoziția de la Sala Kalinderu din București. Atunci, pe simeze ”formele și culorile” pureau dialogul dintre Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Elisei Rusu, Roman Cotoșman și Viorel Toma. Ulterior, grupul s-a redenumit Sigma. Încercând să sintetizeze precizia desenului și ”muzicalitatea culorii” lui Zoltan Molnar, criticul Coriolan Babeți l-a comparat cu Viktor Vasarely, în raport cu care, „Molnar este ceea ce este o catedrală gotică în comparație cu una romantică”.
Vă așteptăm, așadar, marți, 8 iunie ora 18 la vernisajul expoziției și apoi, până în 25 iunie de marți până duminică, orele 10-18, la această sărbătoare a culorii și a formelor ce se preschimbă unele în altele. La vernisaj, veti fi însoțiți de Molnar David Gabriel într-un moment muzical, menit să tălmăcească, așa cum i-ar fi plăcut pictorului, semnele Universului.