„Shakespeare contemp. zoom”, un nou proiect produs de Asociația Culturală Arte-Factum
„Un loc în rai ţi-ai arvunit de-acuma/Cu timpul pe nimicuri cheltuit”, scria William Shakespeare în al său Sonet 146.
Greu de imaginat în vremuri de restriște teatrală precum cele ale pandemiei de coronavirus un univers mai potrivit, protectiv și salvator decât cel al operei lui. Sonetele, dar și fragmente din piesele sale, au fost materialul de lucru al Laboratorului de introspecție teatrală și creație „Shakespeare contemp. zoom”, ediția a patra, produs de Asociația Culturală Arte-Factum și condus de regizorul Levente Kocsàrdi.
În urma unui casting desfășurat în două trepte, online și prin întâlniri one-to-one, procesul de cercetare și creație teatrală pe baza capodoperei lui William Shakespeare a implicat tineri actori, dramaturgi, teatrologi, artiști vizuali, muzicieni din Timișoara, Arad, Cluj, Satu Mare. Au avut loc ateliere online, dar și studii de actorie desfășurate în sala Studio a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”, în Curtea Franciscană a Centrului de Cultură și Artă Timiș, în kibbutzul teatral Arte-Factum, dar și în alte spații amenajate special pentru acest proiect de dr. arh. Mihai Donici, care a realizat conceptul scenografic și execuția decorurilor pentru toate etapele cercetării.
Atelierele, studiile de intertextualitate, de traduceri, muzicale, de scenografie, au completat agenda proiectului. Atelierele teatrale și rezultatele lor au fost transmise live sau prin înregistrări pe platforme online precum Scena digitală a județului Timiș, prin sesiuni zoom, pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube al asociației Arte-Factum
„Am sondat noi expresii estetice și tehnici de interpretare, am făcut, împreună cu toți cei implicați, studii de metatext în procesul de creație scenică, și am încercat să consolidăm astfel o rețea profesională complexă, cu consistente beneficii pentru viața teatrală a regiunii. Cercetarea a pus în discuție, cu instrumente teatrale de sondare, condiția tânărului actor într-o societate cu valori fluide, tema conștiinței umane ca mecanism fundamental de înțelegere a naturii umane/artistice. Laboratorul s-a axat pe studiul evoluției caracterelor ”, explică regizorul Levente Kocsàrdi, unul dintre cei mai apreciați creatori de teatru ai Timișoarei.
Proiectul a avut ca rezultat o serie de materiale teatrale de studiu, videoclipuri și transmisii live, integrate în platforma de teatru independent Arte–Factum. Rezultatele finale ale procesului de cercetare vor fi transmise într-o sesiune online interactivă, în ultima zi a lunii noiembrie, în cadrul căreia spectatorii (accesul se va face gratuit, prin înscriere voluntară) își vor putea prezenta propria versiune a unui fragment din sonetele lui Shakespeare sau opiniile despre versiunile propuse de artiști, în așteptarea momentului când va fi posibilă din nou întâlnirea reală cu publicul, iar Shakespeare contemp.zoom va putea fi prezentat ca spectacol.
Proiectul Shakespeare contemp.zoom este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Timișoara. Componentă a platformei teatrale independente Arte-Factum, laboratorul de introspecție teatrală Shakespeare contemp. zoom se înscrie în strategia și obiectivele proiectului Timișoara –Capitală Culturală Europeană 2023.